Kras
seznam vsebin na temo
Jamski turizem
Jamski turizem
Jamski turizem je ena najstarejših oblik turizma v širšem, ne zgolj sodobnem pomenu besede. Postojnska jama z okoli pol milijona obiskovalcev letno je med prvimi turističnimi znamenitostmi v Sloveniji. Vsak poseg v kraške jame in kraške površinske oblike lahko pomembno vpliva na naravne procese v njih oziroma v njih uniči pomembne zapise geološke zgodovine.
več


Problematika turizma v kraških jamah
Problematika turizma v kraških jamah
Ljudje obiskujemo jame zaradi različnih motivov. Jamski turizem postaja čedalje pomembnejša turistična panoga. Odprtje jame za turističen obisk zahteva ustrezno infrastrukturo s poudarkom na predhodnih raziskavah o učinkih turizma na jamsko okolje. Naravovarstvo in ohranjanje naravnih procesov v jami sta tista vidika, ki ju je pri tem treba še posebej upoštevati.
več


Zgodovina jamskega turizma
Zgodovina jamskega turizma
Za začetke jamskega turizma lahko štejemo romanja v jame s kapelico ali drugo sveto mesto v jami. Taki sta Sveta jama pri Socerbu in Landarska jama. Najstarejša turistična jama je Vilenica, za katero je znano, da so že leta 1633 ljudje plačevali za obisk. Sodobni organizirani jamski turizem se začne v prvih letih 19. stoletja. Nekatere jame odprte še danes, druge so doživele vzpone in padce, nekatere pa so kot turistični objekti degradirane propadle.
več


1 od 3 | naprej ››
o uravnoteženem in trajnostnem jamskem turizmu smo osnovali na podlagi zgodovinskih dejstev, dosedanjih izkušenj in tekočih raziskav.


Interaktivni zemljevid