Kras
seznam vsebin na temo
Kraška stavbna in urbanistična kulturna dediščina
Kraška stavbna in urbanistična kulturna dediščina
Osrednji interes skupine velja reinvenciji stavbne tradicije. Upoštevajoč delo strokovnjakov različnih področij (arhitekture, etnologije, etnologije, antropologije in zgodovine) in različnih perspektiv (modernizem, tradicionalizem, eklekticizem ...) se lotevamo kraške stavbne in/oz. arhitekturne dediščine, ki je v zadnjem stoletju šla skozi krenite spremembe.
več


Primerjava urbanističnih pristopov
Primerjava urbanističnih pristopov
Pod vplivom novega okolja ali novih razmer v starem okolju (socialno ekonomski razvoj, ki narekuje odnos do prostora, lokalni in globalni vplivi) se proglašena kulturna dediščina neprestano spreminja in tudi kar smo v nekem trenutku proglasili za dediščino, je rezultat preteklih sprememb.
več


Novogradnje
Novogradnje
Kraška stavbna dediščina je šla v zadnjem stoletju skozi krenite spremembe. Pri tem nas zanima predvsem povojna arhitektura in poselitveni vzorci, ki ju deloma zaznamujejo poskusi ohranjanja tradicionalnega.
več


1 od 2 | naprej ››
v sožitju z naravnim okoljem je skozi stoletja pogojevalo Kraševčevo ustvarjalnost in delovno vnemo. Pečat tukajšnjemu življenju sta vtisnila predvsem obilica kamenja in burja.


Interaktivni zemljevid